הכל על אלכוהול


מאת: נירה אולנד – דיאטנית קלינית

  • שתיית אלכוהול היא אחד המנהגים העתיקים והנפוצים ביותר בכל התרבויות האנושיות, ומופיעה בדרך זו או אחרת כמעט בכל חגיגה אנושית לאורך ההיסטוריה.
  • כיצד בדיוק עובד האלכוהול על תאי הגוף, ומדוע הוא משפיע עלינו רגשית ושכלית כפי שהוא משפיע - עדיין אין מידע עד עצם היום הזה.
  • בדרך כלל שתיית האלכוהול גורמת לטווח הקצר לתחושת עוררות, אופוריה, הפחתת חרדה, הפחתת עכבות רגשיות והתנהגותיות. אולם כעבור זמן קצר משתנה השפעתו לכוון של עייפות והרדמות, אבדן תחושה, לעתים גם בחילות והקאות.
  • מאחר ועבור הגוף האלכוהול הוא רעל חריף – קיים אנזים בכבד שמטרתו פירוק מיידי של אלכוהול לתוצרים רעילים פחות, ושמו אלכוהול- דהידרוגנז. כמות האנזים בכבד (שנקבעת גנטית) יכולה לעלות במידת מה עם הצריכה התכופה של אלכוהול – ומכאן תחושת ה"התרגלות" לאלכוהול. ככל שכמות האנזים בכבד גדולה יותר – כך אותו אדם מסוגל לשתות יותר ולהשתכר יותר לאט. מי שאצלו קיימת כמות קטנה של האנזים – משתכר מהר יותר מכמויות קטנות של אלכוהול.
  • אם שותים לא נוהגים – מאחר והאלכוהול גורם להאטה משמעותית של תגובות אוטומטיות, ואבוד חלקי לפחות של כושר השיפוט, הערכת מרחק, הערכת זמן וכד'. כל פעילות הדורשת תשומת לב , דיוק ותגובה מהירה – רצוי שתיעשה ללא השפעת אלכוהול.
  • כמות האלכוהול המומלצת ליום היא 2 מנות (שהם כ- 22  גרם אלכוהול) לגבר, ומנה אחת (שהיא כ- 11 גרם אלכוהול) לאשה. מנת אלכוהול נמצאת למשל בבקבוק אישי (330 סמ"ק) בירה לבנה, או כוסית (100 סמ"ק) של יין , או שוט טקילה אחד או שוט וודקה אחד, או בשמינית כוס ליקר.
  • מחקרים (כגון מחקר האחיות) הראו כי שתייה של כמות האלכוהול המומלצת ברוב הימים הביאה להפחתת יתר לחץ דם, הפחתת רמות טריגליצרידים גבוהות, עליה בכולסטרול "הטוב" (HDL) וירידה בכולסטרול "הרע" (LDL), האטה בהתקדמות של אלצהיימר, הפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם ועוד. להשגת האפקט הבריאותי לא חשוב סוג המשקה האלכוהולי, כי אם כמות האלכוהול שבו, שלא תעלה על המנה המומלצת ליום.
  • בשתיית אלכוהול מעבר למינון המומלץ בטווח הקצר קיימת השפעה שלילית על הכבד, הלבלב, המוח (עיוות של תפיסה, קואורדינציה, רגש, מהירות תגובה), מערכת העיכול, תפקוד הלב וכלי הדם, וכן על הרכב הדם. בשתיית אלכוהול בכמות קיצונית יתכנו מצבים של הקאות, אבוד הכרה, ואפילו מוות.
  • לאורך זמן שתיית אלכוהול מעבר למומלץ מגבירה נזק לכבד, השמנה, בעיות במערכת העיכול, פגיעה ברירית הקיבה, נזק ללבלב. במצבים חמורים – כמו אלכוהוליזם – נפגעים קשה המוח ומערכת העצבים, הכבד, הלבלב, וקיימת סכנת מוות. מחקרים הראו כי אצל אלכוהוליסטים המוח קטן באופן מובהק יחסית לאוכלוסיה הרגילה.
  • שתיית אלכוהול כדי להתחמם היא טעות נפוצה: תחושת החום והשריפה היא רגעית. למעשה האלכוהול גורם להרחבת כלי דם ההיקפיים, ולכן לאיבוד חום גדול יותר. מסיבה זו מידי חורף אנו שומעים על שתיינים שקפאו למוות. מי שרוצה להתחמם – כדאי שלא ישתה אלכוהול כלל, או בכמות קטנה. כוס תה חם או פעילות גופנית יחממו אתכם באמת.
  • לאלכוהול יש אפקט מייבש – הוא משתן, ומגביר את איבוד הנוזלים דרך העור. לכן מומלץ לעוסקים בספורט להמנע משתיית אלכוהול לפחות שעתיים שלוש לפני פעילות ואחריה, כדי למנוע התייבשות מוגברת.
  • אלכוהול מכיל 7 קלוריות לגרם – כמעט פי 2 מפחמימות או חלבונים (שמכילים כל אחד כ 4 קלוריות לגרם), וכמעט כמו שומן (המכיל 9 קלוריות לגרם).

לשומרים על משקלם או המנסים לרדת במשקל חשוב לקחת בחשבון את כמות הקלוריות במשקאות אלכוהולים:

100 גרם (חצי כוס) משקה: תכולת קלוריות:
בירה רגילה  41 
 ג'ין וטוניק 76 
מרטיני 223 
יין יבש  70 
 וויסקי 250 
 וודקה 231 

לסיכום – אלכוהול במינון הנכון עושה לנו מצב רוח טוב ובריאות טובה.
אז כמו כל הדברים הטובים בחיים – הכל במידה!
לחיים!

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.